Re: Jukolan ja Venlojen viestin aloitusosuus
Moro!
Mark Felt tuossa soitteli ja kyseli, että josko tällaset kokeneet aloittaja pystyisivät vähän kertoilemaan omista taktiikoistaan ja tärkeistä tekijöistä aloitusosuuksilla.
Siksipä avasin uuden ketjun ja tähän alle toivoisin jokaiselta aloituksia hoitaneelta hyviä vinkkejä.
Lähtö:
1. Varmasti oma kartta mukaan ja sitä ei saa tiputtaa
2. Kunnon lämmittelyt, jotta paikat ei mee hapoille siinä alkukiihdytyksessä.
3. Tärkeintä päästä kohtuullisille sijoille alussa, koska keulaa jatkaa menoaan.
4. Erittäin tärkeää on ennen K-pistettä katsoa se 1. rastivälin pituus kartalta, onko se 5 cm vai 15 cm.
5. Tärkeää myös kääntää suunta kompassiin.
6. Kaikki letkat menevät viivaa pitkin eli juuri mitään kiertoja ei tehdä, paitsi jos on tie tai järvi tms.
7. Ykköselle juostessa ei kannata hötkyillä jonon vieressä kavereista ohitse, koska silloin vain kuluttaa voimia ja takaa sen, että ei ole hajuakaan omasta sijainnista.
8. Paras juosta hyvän alkukiihdytyksen jälkeen letkassa ja lukea karttaa, sekä kuunnella koodeja mitä muut huutelevat ja vähän puolivälin (sillä ykkösvälillä) jälkeen kun hengitys on tasaantunut, kysyä edessä menijältä koodia tai todeta, että mulla 131, mikä sulla
9. Tietty supliikkimies ja hyvät heitot siinä matkalla edesauttavat yhteistyön sujumista (yleensä aikaa tehdä vaihtarit koodeista koko loppuradalle, jolloin saa tietää ns. yhteiset rastit ja hajonnat:)).
10. Jos pummi, niin yleensä olet varsin lähellä omaa rastiasi.
11. Kun ykkönen on löydetty ilman pummia tai pummin kanssa, mennään jonossa kakkoselle (taitaa olla aina sama niillä, kenellä ollut ykkönen sama).
11. tällöin voi käyttää ohituskaistaa ja kelata jonoa rullalle.
12. Myös kolmonen on yleensä sama ja varsin usein kokoontumarasti eli kaikilla sama. Sen kyllä huomaa a) leimasimien määrästä, b) kolmen letkan yhdistymisestä ja nykyään varmaankin siitä, että leimauslaitteista lähtee kaapelit (väliajat).
13. Tän jälkeen letkat sekoittuvat ja pakka jaetaan varsin usein uudelleen ja seuraavat 2-3 rastia ovat taas hajontaa ja ne kyllä huomaa, koska vauhdit ovat jo normaaleja tuolloin.
14. Kaikista tärkein on pitää itsensä kartalla ainakin suurinpiirtein koko radan ajan ja mitään kiviähän ja pieniä kumpareita sieltä ei kannata lukea, vaan selkeät merkit, joista ei voi erehtyä: ojat, järvet, tiet, kärrytiet, isot mäet, pellot, aukot, isot jyrkänteet ja keskikoiset suot sekä teitty isot suot.
15. Eli suunnistus on varsin suuripiirteistä ja itse olen ainakin harrastanut sitä, että letkassa kun juostaan, niin on ollut aikaa lukea sitä rastin ympäristöä jo valmiiksi (esim. rastin oikealla puolella on aukko ja enne rastia mennään ojan ylitse tms) ja kun olet K-pisteellä sijalla 200, niin voit olla varma, että ilman virheitä vaihdat noin samalla sijalla, vaikka kunka paljon turoja juoksisi ohitsesi
Tässäpä nämä tällä erää, lisää tulee varmaan viikon mittaan
Nipa