Skip to forum content

Ilmoitustaulu

Päijät-Rasti ry:n virallinen keskustelufoorumi ja ilmoituskanava

Et ole kijautunut foorumille. Kirjaudu tai luo käyttäjätunnus.


Uusi viesti

Ilmoitustaulu → Vapaa keskustelu → Laseraineistoja → Uusi viesti

Uusi viesti

Kirjoita uusi viesti viestiketjuun

You may use: BBCode Images Smilies

All fields with bold label must be completed before the form is submitted.

Required information for guests


Required information

Topic review (newest first)

11

Pullauttimen käyttöohjeita täytyy keräillä vähän sieltä ja täältä, mutta tänne: http://www.meronen.net/?p=1034 on koottu aika hyvä kooste jolla pääsee alkuun. Loppu onkin sitten hienosäätöä ini-tiedoston parametrien ym. kanssa.

Netistä tosiaan löytyy Padasjoen osalta vain keskustan eteläpuolinen osa, mutta tilanteen parantumisesta on toiveita niin Padasjoen kuin eteläisen Kuhmoisten osalta roll.

10

Pari kertaa olen yrittänyt tutustua pullautukseen. Pitäiskö seuran järjestää pullautuskurssi vai opitaanko me, minä, toi homma niin, että pysytään mukana kehityksessä. Reittihärvelin virityskin on vielä opiskelematta. Jarkon edellinen innovaatio. J

9

Oho - ihan valmista karttaa. Mihin sitä maastotyötä tarvitaan enää? Otetaan jostain alueesta tuommonen ja eiku iltarastit. Jos tällainen kartta riittää (miksi ei?) siihen, että rastit löytyy ja maali, niin kohtahan on odotettavissa uusia mielenkiintoisia iltarastimaastoja.

Tosin ei kai tämä kivikkoinen ja pusikkoinen maasto tästä muuksi muutu vaikka juoksisi viereistä sarkaa. Niin - ja kohta on keilausaineistokin jäänyt vanhaksi. Metsät menee nurin ja uutta pusikkoa kasvaa lisää.

8

Ohjelma kehittyy jatkuvasti ja lopputulos näyttää aina paremmalta :kumarran:. Täällä nyt tän päiväisellä ohjelmalla laskettu versio samasta alueesta: https://docs.google.com/open?id=0Byec2wIE0gFIZ2ZxVlZZX2c2bjQ . Käyräväli tos onkin 2,5 metriä, mutta sitä saa tarvittaessa muutettua..

7

Käyrät, keltainen+vihreät, jyrkänteet, kivet, töytäreet ym. tulevat laseraineistosta tähän tapaan: https://docs.google.com/open?id=0Byec2wIE0gFISERLWFcxcXUwQmM). Tuohon sitten lisätään maastotietokannan (peruskartta) tiedot, josta saadaan tiet, järvet, muut vesistöt, pellot, rakennukset jne.

Pullauttimessa on jonkun verran säätömahdollisuuksia esim. sen suhteen miten korkea kasvillisuus luetaan mihinkäkin luokkaan. Maanmittauslaitoksen aineistossa laserpisteitä on noin 1-3 kpl / m2, joten tää on varmaan paras tarkkuus mihin kulkukelpoisuuden määrittelyssä päästään. Jos pisteitä olisi pari kertaluokkaa enemmän, niin kasvillisuudesta saisi enemmän irti, mutta ihan hyvä se näinkin on. Aineistoa hankitaan valtion varoilla mun käsittääkseni lähinnä 0,2 m tarkkuuteen pyrkivän maastomallin luomiseksi.

Jos unohdetaan pullautin, niin muilla ohjelmilla ocadiin saa käyräkartan esim 2,5 metrin käyrävälillä..

6

Aika mukavan näköistä on. Kyllä sitä ainakin Ocadin pohjana voisi käyttää.

Mistä lähtötiedot haetaan, onko se peruskartta?

5

Ohjelma näköjään tekee kaksi versiota korkeuskäyristä, eli sellaisen jossa ei ole muuta kuin mäet ja sitten sellaisen jossa on myös montut violetilla. Jälkimmäinen versio täältä: https://docs.google.com/open?id=0Byec2wIE0gFIVTJpNWN6S0s3YTQ .

4

Noo niin, nyt sitten löytyi se jo ennakoitu ohjelma jolla kartan saa väännettyä pelkällä takamuksen rasituksella. Mr reittihärveli Jarkko Ryyppö on tehnyt karttapullauttimen nimellä kulkevan varsin pätevän oloisen palikan(http://routegadget.net/karttapullautin/). Pyöräytin malliksi Taulun karttalle osuvan palan: https://docs.google.com/open?id=0Byec2wIE0gFIUnFJbVJCUVk1dEU . Tos laseraineiston lisäksi käytetty MML:n maastotietokantaa. Mitäs tykkäätte, löytäiskö ton avulla takaisin lähtöpaikalle?

3

Jeps, niinpä tietty. Jonkun käyräkartan tekeminen uudelta alueelta voisi olla aika simppeli projekti. Laserdatasta saa nappia painamalla ulos kasvillisuuden korkeuden, joten selvien keltaisten, vihreiden ja kuviorajojen vetäminen nyt ainakin onnistuu pienen maastotarkaskastelun jälkeen ihan toimistotyönä. Isojen kivien, rakennusten ym. paikantaminen pitäisi kanssa onnistua jos visualisointiin on käytössä kunnolliset rutiinit. Suunnistuksellisesti käyrävaihtoehdolla aloittaminen ja siitä sitten kuvauksen parantaminen olisi kyllä ihan mielenkiintoinen lähestymistapa.

Näin susirajan asukkina noiden nyt keilattujen maastojen käyttökelpoisuus ei sano mitään, mutta eiköhän tästä tekniikan saavutuksesta päästä kohta täälläki nauttimaan tongue.

2

sk wrote:

Onko niin radikaaliin toimeen että kartta kerrallaan revittäisiin auki ja rakennettaisiin uudelleen tarpeen mennä?

Eiku ihan uusia maastoja - nää vanhat on jo ihan tuttuja. Taulun karttakin muuttuu koko ajan helpommaksi hakkuiden edistyessä!

1

Laseraineistojen tulosta on ollut puhetta useammassa yhteydessä. Ainakin allekirjoittanut odottaa niitä ku kuuta nousevaa, sillä jossainhan sen syyn on oltava ku Taulun kartta on mun makuun niin epäselvä roll . Maanmittauslaitos avasi tän kuun alussa aineistoja ja ainakin mulle oli yllätys että Padasjoen keskusta ja koko pitäjä siitä etelään on jo kuvattu. Ladattavissa olevia aineistoja voi tutkailla täältä: https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta .

Kokeilin viikonloppuna piirtää noista datoista esim. 2,5 m käyrävälillä olevia karttoja, mutta ku ei osaa, niin ei vaan osaa. Pitää vielä joskus jatkaa LAStoolsin kanssa leikkimistä.. MML tulee julkaisemaan kesäkuussa 2 m korkeusmallin samaisessa paikassa, joten viimeistään silloin datan saa helpommin tulkittavassa muodossa.

Miten tää sitten tulee vaikuttamaan meidän karttoihin? Ensimmäinen ongelma on se että kun karttaa on lähdetty tekemään käyrien päälle, niin kaikki kohteet ovat sitten sijaintien heittelyn vuoksi "vähän sinne päin". Onko niin radikaaliin toimeen että kartta kerrallaan revittäisiin auki ja rakennettaisiin uudelleen tarpeen mennä? Vai pitäisikö vain hakea pahimpia aukkopaikkoja ja korjata niitä?

Ilmoitustaulu → Vapaa keskustelu → Laseraineistoja → Uusi viesti